PERINGATAN BERSAMA

Segala hasil karya di sini adalah hak milik penulis. Tiada bahagian yang boleh diciplak (digunakan semula dalam bentuk asal atau telah diubahsuai). Bayangkan kalau itu berlaku pada diri anda. Berkaryalah dengan cara berhemah, bermoral dan kreatif. Jangan ambil jalan mudah hingga menjerat diri sendiri di kemudian hari. Semoga bermanfaat.

~ Salleh Kausari

HASIL TULISAN SALLEH KAUSARI:


A. NOVEL SOLO

1. NOVEL INTERAKTIF THRILLER, MISTERI & SERAM, MISTERI MIMPI YANA (Terfaktab)

Novel interakti ini berjaya meraih hadiah utama dalam pertandingan Writers Unleashed - Pencarian Manuskrip Terbaik 2014 anjuran MyCreative.

Sampel bahagian pertama:Nota Penulis: Baca ikut susunan dalam Route Map di atas.

[Komen Pembaca] [Sinopsis] [Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6]


2. NOVEL THRILLER, MISTERI & SERAM, SUMPAHAN LING CHI (Buku Prima)


3. NOVEL THRILLER, MISTERI & SERAM, OPHELIA (Buku Prima)
B. KOLABORASI PENULIS GBK (BUKU PRIMA & ALAF 21)1. ANTOLOGI CERPEN JIWA KACAU - GAUN BERDARAH (Karangkraf)

Himpunan 27 Cerpen Seram-Misteri-Thriller

ENTRI JURNAL SHAHNAZ: AKU BENCI PAPA (klik di sini untuk baca sedutan)


2. PROJEK SERAM PULAU – FLOR DE LA MAR (Buku Prima)


3. PROJEK SERAM TOYS – SAYANG SYAQILA (Buku Prima)


4. ANTOLOGI CERPEN KISAH SERAM MALAM JUMAAT VOL 4 - TEKSI (Karangkraf)


5. PROJEK THRILLER VAPE – ALFIAN DAN DUNIA MISTERIUS (Buku Prima)


6. PROJEK THRILLER UBAT – POTRET SYAPUTRA (Buku Prima)


7. PROJEK CINTA PILOT – TAKDIR CINTA IKHWAN (Alaf 21)
C. KOLABORASI UMUM1. ANTOLOGI CERPEN LEBIH INDAH (Rizque Publishing)


2. ANTOLOGI CERPEN 1 WANITA 10 LELAKI (SOP)

Kesinambungan cerpen Lafaz Cinta Yang Aku Cari dari antologi Lebih Indah dalam cerpen Kenangan Cinta Ekspres Rakyat.


3. ANTOLOGI CERPEN SUAMIKU (Terfaktab)

Antologi cerpen humor dan parodi novel berjudul Suamiku termasuk Suamiku, Lakinya, Hubby dan .... (klik di sini untuk baca sedutan)


4. ANTOLOGI CERPEN SARKAS (Bebas Press)

Menampilkan lebih 20 cerpen sarkastik humor termasuk Facebook, Sebiji Epal dan Sebuah Novel (klik di sini untuk baca sedutan)


5. ANTOLOGI PUISI RUMAH INI MILIK SIAPA? (Tebuone Press)

Memaparkan tiga puisi oleh Salleh Kausari - Rumah Kau Aku Kita (Rintihan Gelandangan Bumi Merdeka), Pesan Ayah dan Zaman Dulu, Zaman Sekarang.
D. TERBIT SENDIRI1. ANTOLOGI PUISI SOLO KEMBARA MENCARI PELANGI (Kausar Kreatif)

Sebahagian puisi dalam bentuk asal disiarkan laman Facebook Koleksi Puisi Pena VR


2. ANTOLOGI CERPEN SOLO KEMBARA MENCARI CINTA (Kausar Kreatif)

Sedutan beberapa cerpen (klik judul cerpen):


3. ANTOLOGI CERPEN SOLO KEMBARA MENCARI SINAR (Kausar Kreatif)


4. ANTOLOGI CERPEN SOLO KEMBARA MENCARI ENTITI (Kausar Kreatif)
D. E-NOVEL & NOVELET1. NOVEL CINTA, KELUARGA DAN DRAMA KEHIDUPAN, KASIHKU SESUCI EMBUN, SETEGUH GLADIOLI

Bab-bab preview telah disiarkan di Ilham Karangkraf.

[Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25]


2. NOVEL TRILOGI ROMANTIK THRILLER ROTI BUTTERSCOTCH, SHERBET STRAWBERI

Bahagian kedua dan ketiga novel trilogi ini masih dalam perancangan.

[Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27]


3. NOVEL KOMEDI ROMANTIK, MISI MONA MENCARI MISTER RIGHT

Sebuah kisah yang menyentuh isu jodoh, pilihan dan usia...

[PROLOG] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15][16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33]


4. KISAH FANTASI, FANTASIA IZARA

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]


5. NOVEL SAIFAI THRILLER APABILA BUMI BERSUARA.

Novel bertema alam sekitar ini masih dalam proses pembaikan


6. KISAH AKSI SAIFAI, MUTASI GEN-X

Bab-bab pertama kisah ini telah disiarkan di Portal Ilham .

[Pengenalan] [Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]


7. KISAH SERAM MISTERI, MISTIQ

Bab-bab pertama kisah ini telah disiarkan di blog ini.


7. KISAH EPIK FANTASI SERAM, HUTAN SEMAMBU KUNING

Bab-bab pertama kisah ini telah disiarkan di Portal Ilham.
E. LAMAN FACEBOOK


1. GRUP PEMBACA LAMAN INSPIRASI PENA VR

Komuniti pembaca karya Salleh Kausari

[Klik untuk berkunjung]
2. Lain-lain:

Apa-apa perubahan atau tambahan akan saya maklumkan di sini.

Selamat membaca ^_^
Cheerio!

~ Salleh Kausari

8 Disember 2019


Isnin, 9 Januari 2023

Ghost Writer Bab 5


BAB 5


Syeqal menghentak meja. Dia tidak pernah mengalami kebuntuan seperti ini. Ini adalah writer's block yang paling teruk dia pernah alami. Entah mengapa dia tidak tahu hala tuju cerita yang sedang ditulis. Dia rasa terdesak kerana perlu menghantar sambungan cerita itu ke laman penulisan atau dia terpaksa berhadapan dengan hukuman yang akan dijatuhkan ke atasnya. Itu termaktub di dalam kontrak yang dia tandatangan. 

"Parahlah macam ni. Memang parah! Macam mana aku nak hantar kalau tak ada idea nak sambung. Mula-mula okey je. Tapi sekarang aku dah tak tahu ke mana arah cerita ni. Apa aku nak buat sekarang?" Dia menggerutu sendirian. 

"Dahlah bila aku tulis cerita ni Covid-19 tiba-tiba muncul. Macam seolah-olah ada kena-mengena. Dulu pun aku selalu kena macam tu. Bila menulis tentang satu perkara, ada je benda yang berkaitan dengan apa yang aku tulis muncul. Tapi takkanlah ada kaitan. Ah, ini satu kebetulan je kot. Hmm… macam mana ni? Aku terpaksa ubah jalan cerita, tapi aku tak tahu ke mana haluannya. Susah betul!" Rungutnya lagi. 

Dia teringat semasa dia mula-mula menulis dulu. Idea datang mencurah-curah dan dia rasa begitu yakin dia dapat menyiapkan cerita ini hingga akhir. Tetapi sekarang dia tidak pasti lagi. 

"Agaknya ini akibat aku terlampau over confident sangat dulu kot? Kalau macam ni, apa yang aku nak hantar pada syarikat tu? Takkan hantar air liur aje?" 

Dia menggaru kepala yang tidak gatal. Rambutnya kusut sekusut fikirannya sekarang. Dia mengetuk jari di meja sambil memandang skrin putih laptop bersama kursor yang berkelap-kelip. Segelas kopi Super dan empat ketul naget dibiarkan tidak bersentuh. 

"Inilah padahnya kalau cocky sangat. Sekarang macam mana?" Dia menyelar dirinya sendiri. 

Kisahnya tersangkut di bahagian Doktor Asmawi dan Syifa ingin menyelamatkan Mawar dan Iskandar. Entah mengapa tiba-tiba dia tidak tahu cara untuk menyambung cerita itu. Babak di tandas itu tiba-tiba tergantung. 

"Dahlah aku buat cerita zombi yang terlalu klise. Menyesal pulak aku buat cerita ni. Aku terpaksa bagi suntikan idea baru. Sesuatu yang segar… tapi apa ya?"

Overthinking mula melanda. Dia rasa cemas dan terdesak pada masa yang sama hingga jantungnya terasa berdebar kencang dan tangannya mula menggeletar. 

"Aduh.. datang dah… dah macam anxiety pula dah. Apa aku nak buat sekarang ni? Ah, baik aku tidur. Mana tahu bila bangun malam karang idea baru datang. Ataupun bila bangun cerita aku dah siap tulis." Dia sempat berseloroh dengan senyum sinis. 

"Inilah padahnya kalau main sign je kontrak berat sebelah tapi tak baca betul-betul. Sekarang menjawablah sendiri." Bebelnya ketika merebahkan diri di katil. 


SYEQAL tersedar ketika hari sudah mula meninggi. Dia menggosok mata dalam keadaan terpisat-pisat kerana terlewat sedar. 

"Aduh… aku ingat nak sambung malam tadi. Macam ni boleh terbabas tidur ni? Alamak… sempat ke tak aku hantar sebelum deadline ni?"

Dia bingkas bangun untuk mandi dan makan. Setelah mandi dia makan semangkuk Maggi kari bersama bebola ketam dan membancuh secawan kopi Super. Dia sudah bersedia untuk memulakan hari dengan menyambung ceritanya.

Alangkah terkejutnya apabila dia dapati kopi sudah habis diminum dan nugget tidak bersisa di atas piring di sebelah laptop. 

"Siapa yang habiskan semua ni? Setahu aku semuanya tak bersentuh sebelum aku tidur semalam. Ini sudah pelik!"

Hatinya bagi dijentik-jentik untuk melihat skrin laptop seperti mana yang dia tinggalkan semalam. Ia berada dalam mod sleep untuk menjimatkan tenaga pagi itu. 

Alangkah terkejutnya apa dia mendapati cerita itu telah siap ditulis seperti yang dia ingini. Dia juga mendapati hasil tulisan itu sama seperti miliknya sendiri. Bulu romanya meremang. 

"Biar betul! Siapa yang tulis semuanya ni. Jangan-jangan ada yang nak prank aku kot? Tapi siapa? Arifuddin dengan Suhaimi balik kampung. Atau mungkin tuan rumah. Hei, realistiklah sikit. Siapa yang nak tulis cerita ni? Kalau ya pun, takkanlah sama macam tulisan aku? Ini memang pelik! Betul-betul pelik!"

Syeqal mula membaca tulisan itu dari awal. Matanya melingas membaca baris demi baris aksara yang tersusun di skrin laptop. Sekejap matanya terbeliak, sekejap dia tersenyum dan sekejap dia menggaru kepala. Dia terasa aneh kerana tulisan itu betul-betul seperti tulisannya. Cuma yang membezakan adalah jalan cerita yang tidak terlintas di fikirannya. 

"Ini betul-betul kes ghostwriter. Macam ada orang yang tulis untuk aku, tapi guna nama aku. Tapi siapa?" Dia bersandar sambil memegang kepala. 

"Tak boleh… ini tak boleh jadi. Aku tak boleh guna tulisan ni sebab bukan tulisan aku. Kalau tiba-tiba ada yang menuntut di kemudian hari nanti macam mana?"

Tiba-tiba dia teringat jalan cerita yang menuju jalan buntu. Dia tidak pasti ke mana arah tuju cerita yang ditulis. Ditambah pula deadline yang semakin hampir. Dia tiada masa untuk berfikir dan menulis pada masa yang sama. Sekarang rezeki terbentang di depan mata. Umpama orang disorongkan bantal, dia terasa seperti susah untuk menolak. 

Dia terpaksa akui cerita yang ditulis itu lebih baik daripada apa yang dia rancang pada awalnya. Jalan cerita itu lebih mantap dengan aksi bersama babak seram dan ngeri yang lebih menyerlah. 

Dia benar-benar dalam dilema sekarang sama ada untuk menggunakan cerita yang telah siap ditulis itu ataupun untuk merancang sesuatu yang merupakan hasil tulisannya sendiri. Dia duduk sambil merenung laptop. Pelbagai perkara berlegar di fikirannya. Tentang cerita itu, tentang deadline, tentang pembaca yang mengharapkan sesuatu yang hebat daripadanya, tentang masa depannya sebagai seorang penulis dan macam-macam lagi. 

Akhirnya dia buat keputusan untuk menggunakan sambungan cerita itu bagi siaran seterusnya di laman. 


Hospital Seri Purnama


NAFAS Syifa terhenti buat seketika apabila melihat apa yang ada di depan matanya. Dada seorang mangsa wanita terkopak hingga menampakkan organ dalaman tubuhnya. 

Di depannya seekor makhluk dengan tangan yang berlumuran darah pekat. Mulutnya tidak berlumuran darah, bermakna makhluk itu dirobek bukan untuk santapan darah atau daging segar seperti dalam filem zombi yang biasa dilihat. 

Apabila ternampak Doktor Asmawi dan Syifa, perhatiannya segera beralih kepada mereka berdua. Mata makhluk itu putih keseluruhannya. Mungkin kerana dia buta sebelum ini. Makhluk itu seperti sedang cuba mendengar untuk mengesan bunyi bersama hidungnya kembang kempis kerana cuba mengesan bau. Mungkin kerana matanya tidak dapat melihat dengan jelas akibat diselaputi katarak. 

Berpandukan bunyi pintu yang berkeriut, dia menerkam ke arah Doktor Asmawi. Namun lelaki itu sempat mengelak dan menghentak kepala makhluk itu sekuat hati hingga ia rebah ke lantai. Dari kepalanya yang terkopak itu keluar serpihan otak yang bersepai di lantai. 

Syifa hampir termuntah melihat apa yang ada di depan matanya. Dia sudah biasa melihat mayat tetapi tidak pernah dalam keadaan seperti ini. Dia menelan sedikit muntah yang terkeluar dari tekaknya dengan rasa masam. 

Tidak pernah dalam seumur hidup dan kerjayanya dia terfikir akan berhadapan dengan situasi seperti ini. Situasi yang tidak dapat dijangka apa akan berlaku seterusnya. 

Dia melihat dengan rasa sayu mangsa wanita yang terkopak dadanya di lantai tandas. Dia terfikir apa perasaan wanita itu ketika nyawa melayang dari tubuhnya di hadapan makhluk yang tiada belas kasihan. Makhluk yang dikuasai virus yang mengawal fungsi otaknya. 

Kedengaran sayup suara wanita menangis ketakutan di dalam tandas yang berkunci. 

"Siapa kat dalam tu? Boleh keluar sekarang. Keadaan dah selamat." Doktor Asmawi cuba memujuk. 

Suara wanita menangis itu berterusan dan mendayu-dayu dengan ketakutan yang tidak dapat digambarkan. 

Apabila kata-kata Doktor Asmawi tidak dapat menenangkan wanita itu, Syifa pula cuba memujuk. "Siapa kat dalam tu? Kami manusia, bukan makhluk. Keluarlah, tak ada yang nak ditakutkan lagi." Dia bercakap dengan apa saja yang terlintas di fikirannya. 

Kedengaran bunyi engsel pintu tandas dibuka. Kelihatan mata dan sebahagian wajah seorang wanita yang sedang mengintai dari celah pintu yang terbuka sedikit. 

"Keluar la kak. Keadaan dah selamat sekarang." Pujuk Syifa lagi. Perlahan-lahan pintu tandas dibuka dan wanita itu keluar dalam keadaan masih takut-takut. 

Apabila terlihat mayat wanita di lantai dengan dada terkopak, dia hampir rebah ke lantai. Dengan segera Doktor Asmawi dan Syifa memapahnya hingga dia dapat berdiri tegak semula. Dia adalah misi Mawar yang dimaksudkan oleh Mariam. 

"Akak sorang saja kat sini?" tanya Syifa kepada wanita yang berumur dalam lingkungan empat puluhan itu. 

"Ada dua orang lagi tapi…" Tiba-tiba tangisan wanita itu berhamburan keluar. "Mereka dah jadi mangsa benda tu."

Syifa segera mengusap bahu wanita itu dalam usaha untuk cuba menenangkannya. 

"Sabarlah Kak Mawar. Syukurlah sebab kita masih selamat lagi." Kata Syifa. 

"Apa benda yang menyerang tu? Mayat hidup? Zombi?" Mawar keliru. 

"Akak tenang dulu. Nanti saya ceritakan." Kata Doktor Asmawi. 

Lelaki itu mengintai ke luar tandas untuk melihat kalau-kalau ada makhluk yang berkeliaran di situ. 

"Kita belum dapat berkenalan lagi semenjak berjumpa tadi. Saya Doktor Asmawi." Lelaki itu memperkenalkan diri. 

"Saya kenal awak. Saya Syifa, kerja Bahagian Koroner."

"Awak staf yang baru masuk tu kan? Yang asyik pandang saya masa kat restoran dulu tu kan?"

'Alamak dia perasan rupanya. Malunya aku!' Hati Syifa menjerit dalam diam. 

Melihat Syifa tersipu-sipu, Doktor Asmawi tersengih. 

"Saya pun baru kerja kat sini. Lebih kurang dua tahun. Taklah selama Kak Mawar ni." Lelaki itu mengubah topik membuatkan Syifa rasa lega. 

"Apa sebenarnya yang terjadi kat tempat kita ni? Macam mana benda-benda ni boleh ada?" tanya Mawar. 

"Panjang ceritanya. Semuanya bermula pada tahun 2000 di satu tempat di Switzerland bernama Zurich. Sejenis virus telah ditemui oleh saintis dan diberi nama Zurich Disease 2000 atau singkatannya ZD2000. Tapi dalam keadaan sekarang ni patut ditukar nama kepada Zombie Disease." 

Doktor Asmawi ketawa kecil tetapi setelah melihat Mawar dan Syifa tidak memberi sebarang respon, wajahnya kembali serius dan dia menyambung. 

"Menurut kajian di Medical Dark Web, virus itu telah diuji ke atas sekumpulan tikus makmal. Hasil kajian itu sungguh luar biasa. Reaksi tikus-tikus itu berubah-ubah seolah-olah virus itu sedang berevolusi tetapi dalam masa yang sangat cepat."

Syifa mendengar dengan penuh minat. 

Doktor Asmawi meneruskan lagi. "Pada mulanya tikus yang dijangkiti akan menyerang tikus yang lain secara individu. Pada fasa itu ia menganggap tikus lain sebagai organisme yang berbahaya dan perlu dihapuskan. Pada peringkat ini tikus dijangkiti akan menyerang tikus lain secara individu silih berganti. Kemudian pada fasa kedua mereka mula menyerang secara berkumpulan."

"Mereka menyerang sekadar menganggap mangsa adalah ancaman ataupun untuk untuk dapatkan makanan berupa daging atau darah?" tanya Syifa. 

"Mereka menyerang bukan untuk dapatkan makanan sebab virus itu makan organ dalaman organisme. Dalam kes ini tikus yang dijangkiti sehingga tubuh itu akan layu dan mereput dari dalam. Pada peringkat itu ia sudah tidak berguna lagi pada virus itu dan akan ditinggalkan begitu saja." Terang Doktor Asmawi. 

"Bermakna kita sedang berhadapan dengan sesuatu yang berubah mengikut keadaan?" tanya Syifa lagi. 

Doktor Asmawi mengeluh. "Ya, dan lebih menakutkan lagi kita tak tahu apa tindakan yang seterusnya kerana virus ini seperti boleh berhubung sesama sendiri secara telepati. Bermakna mereka boleh bergerak secara berkumpulan untuk menyerang mangsa."

Syifa ternganga mendengar penerangan Doktor Asmawi. 

Keadaan sunyi buat seketika hinggalah mereka dikejutkan oleh suara mangsa dengan tubuh yang terkopak di atas lantai. Makhluk itu bangun dan bersedia untuk menyerang mereka bertiga. Mawar menjerit ketakutan. Syifa berundur beberapa kaki ke belakang. Doktor Asmawi segera menghayun kayu besbol ke kepala makhluk itu. Hentakan berapa kali kayu besbol itu menyebabkan kepala makhluk itu kemek dan darah mengalir bersama cebisan otak makhluk itu. 

Mawar tidak sanggup melihat dan memejamkan mata. Syifa tersandar ke dinding tandas. Doktor Asmawi tercungap-cungap selepas 'senaman ringan' itu. 

"Mari kita pergi cari pesakit bernama Iskandar tu," kata Doktor Asmawi dengan nafas yang masih tercungap-cungap. 

Doktor Asmawi mengintai keluar dari pintu tandas untuk memastikan tiada makhluk-makhluk yang berkeliaran. Kemudian Mawar berjalan di depan bersama Doktor Asmawi di sebelahnya untuk melindunginya daripada sebarang serangan. Syifa pula berjalan di belakang sambil memastikan kalau ada serangan dari belakang. Mereka menuju ke bilik pesakit bernama Iskandar. 

Dalam pada itu minda Syifa giat memproses maklumat yang baru diberikan oleh Doktor Asmawi. Mereka berhadapan dengan virus yang sangat bahaya dan sedang berevolusi, semakin lama semakin ganas. Fikirannya melayang dengan maklumat yang baru diterima hingga rasa cemas mula menular dalam dirinya. Adakala dia terasa seperti tiada harapan lagi untuk mereka hidup dengan ancaman yang begitu dahsyat sedang mereka hadapi. Seolah-olah tiada sesiapa yang dapat membantu mereka untuk menghadapi ancaman dalam masa yang terdekat dan sangat segera ini. Dia tak tahu berapa banyak makhluk yang sedang berkeliaran dan berapa banyak yang telah dihapuskan. Begitu juga dengan populasi manusia ketika itu. Mungkin ini bukan hanya ada di situ saja tetapi sudah merebak ke seluruh dunia. 

Mereka tiba di bilik pesakit bernama Iskandar. Alangkah hampanya apabila mereka dapati Iskandar tiada di situ. Tiada tanda-tanda dia telah tewas kepada makhluk-makhluk yang berkeliaran. 

Tiba-tiba Mawar menunjukkan sesuatu di lantai. "Tengok ni."

Terdapat titisan darah yang berterusan menuju ke pintu keluar. Mereka saling berpandangan. 

"Sekurang-kurangnya kita tak jumpa zombi Iskandar lagi." Kata Doktor Asmawi separa berseloroh.

Mawar dan Syifa saling berpandangan tanpa reaksi. Hanya Tuhan saja yang tahu apa bermain di fikiran mereka berdua. 


Bersambung


Atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, siaran kisah GW ini terpaksa dihentikan setakat ini. Ikuti perkembangannya di Facebook penulis Salleh Kausari untuk maklumat lanjut. 

Sebarang kesulitan amat dikesali. Harap maklum.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buat saudara-saudaraku di Gaza, Palestin.

Apa sumbangan kita untuk menunjukkan rasa prihatin kita?