PERINGATAN BERSAMA

Segala hasil karya di sini adalah hak milik penulis. Tiada bahagian yang boleh diciplak (digunakan semula dalam bentuk asal atau telah diubahsuai). Bayangkan kalau itu berlaku pada diri anda. Berkaryalah dengan cara berhemah, bermoral dan kreatif. Jangan ambil jalan mudah hingga menjerat diri sendiri di kemudian hari. Semoga bermanfaat.

~ Salleh Kausari

HASIL TULISAN SALLEH KAUSARI:


A. NOVEL SOLO

1. NOVEL INTERAKTIF THRILLER, MISTERI & SERAM, MISTERI MIMPI YANA (Terfaktab)

Novel interakti ini berjaya meraih hadiah utama dalam pertandingan Writers Unleashed - Pencarian Manuskrip Terbaik 2014 anjuran MyCreative.

Sampel bahagian pertama:Nota Penulis: Baca ikut susunan dalam Route Map di atas.

[Komen Pembaca] [Sinopsis] [Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6]


2. NOVEL THRILLER, MISTERI & SERAM, SUMPAHAN LING CHI (Buku Prima)


3. NOVEL THRILLER, MISTERI & SERAM, OPHELIA (Buku Prima)
B. KOLABORASI PENULIS GBK (BUKU PRIMA & ALAF 21)1. ANTOLOGI CERPEN JIWA KACAU - GAUN BERDARAH (Karangkraf)

Himpunan 27 Cerpen Seram-Misteri-Thriller

ENTRI JURNAL SHAHNAZ: AKU BENCI PAPA (klik di sini untuk baca sedutan)


2. PROJEK SERAM PULAU – FLOR DE LA MAR (Buku Prima)


3. PROJEK SERAM TOYS – SAYANG SYAQILA (Buku Prima)


4. ANTOLOGI CERPEN KISAH SERAM MALAM JUMAAT VOL 4 - TEKSI (Karangkraf)


5. PROJEK THRILLER VAPE – ALFIAN DAN DUNIA MISTERIUS (Buku Prima)


6. PROJEK THRILLER UBAT – POTRET SYAPUTRA (Buku Prima)


7. PROJEK CINTA PILOT – TAKDIR CINTA IKHWAN (Alaf 21)
C. KOLABORASI UMUM1. ANTOLOGI CERPEN LEBIH INDAH (Rizque Publishing)


2. ANTOLOGI CERPEN 1 WANITA 10 LELAKI (SOP)

Kesinambungan cerpen Lafaz Cinta Yang Aku Cari dari antologi Lebih Indah dalam cerpen Kenangan Cinta Ekspres Rakyat.


3. ANTOLOGI CERPEN SUAMIKU (Terfaktab)

Antologi cerpen humor dan parodi novel berjudul Suamiku termasuk Suamiku, Lakinya, Hubby dan .... (klik di sini untuk baca sedutan)


4. ANTOLOGI CERPEN SARKAS (Bebas Press)

Menampilkan lebih 20 cerpen sarkastik humor termasuk Facebook, Sebiji Epal dan Sebuah Novel (klik di sini untuk baca sedutan)


5. ANTOLOGI PUISI RUMAH INI MILIK SIAPA? (Tebuone Press)

Memaparkan tiga puisi oleh Salleh Kausari - Rumah Kau Aku Kita (Rintihan Gelandangan Bumi Merdeka), Pesan Ayah dan Zaman Dulu, Zaman Sekarang.
D. TERBIT SENDIRI1. ANTOLOGI PUISI SOLO KEMBARA MENCARI PELANGI (Kausar Kreatif)

Sebahagian puisi dalam bentuk asal disiarkan laman Facebook Koleksi Puisi Pena VR


2. ANTOLOGI CERPEN SOLO KEMBARA MENCARI CINTA (Kausar Kreatif)

Sedutan beberapa cerpen (klik judul cerpen):


3. ANTOLOGI CERPEN SOLO KEMBARA MENCARI SINAR (Kausar Kreatif)


4. ANTOLOGI CERPEN SOLO KEMBARA MENCARI ENTITI (Kausar Kreatif)
D. E-NOVEL & NOVELET1. NOVEL CINTA, KELUARGA DAN DRAMA KEHIDUPAN, KASIHKU SESUCI EMBUN, SETEGUH GLADIOLI

Bab-bab preview telah disiarkan di Ilham Karangkraf.

[Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25]


2. NOVEL TRILOGI ROMANTIK THRILLER ROTI BUTTERSCOTCH, SHERBET STRAWBERI

Bahagian kedua dan ketiga novel trilogi ini masih dalam perancangan.

[Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27]


3. NOVEL KOMEDI ROMANTIK, MISI MONA MENCARI MISTER RIGHT

Sebuah kisah yang menyentuh isu jodoh, pilihan dan usia...

[PROLOG] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15][16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33]


4. KISAH FANTASI, FANTASIA IZARA

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]


5. NOVEL SAIFAI THRILLER APABILA BUMI BERSUARA.

Novel bertema alam sekitar ini masih dalam proses pembaikan


6. KISAH AKSI SAIFAI, MUTASI GEN-X

Bab-bab pertama kisah ini telah disiarkan di Portal Ilham .

[Pengenalan] [Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]


7. KISAH SERAM MISTERI, MISTIQ

Bab-bab pertama kisah ini telah disiarkan di blog ini.


7. KISAH EPIK FANTASI SERAM, HUTAN SEMAMBU KUNING

Bab-bab pertama kisah ini telah disiarkan di Portal Ilham.
E. LAMAN FACEBOOK


1. GRUP PEMBACA LAMAN INSPIRASI PENA VR

Komuniti pembaca karya Salleh Kausari

[Klik untuk berkunjung]
2. Lain-lain:

Apa-apa perubahan atau tambahan akan saya maklumkan di sini.

Selamat membaca ^_^
Cheerio!

~ Salleh Kausari

8 Disember 2019


Isnin, 9 Januari 2023

Ghost Writer Bab 4


BAB 4


Syeqal berjalan sambil menolak motosikal. Hatinya menggerutu dengan pelbagai sumpah seranah yang tidak dizahirkan pada bibirnya. Hakikatnya dia terlalu bengang dengan amarah yang membuak-buak lantaran apa yang sedang dialaminya sekarang. 

"Masa inilah kau nak rosak. Dah tak ada tempat lain ke? Balik-balik tempat ni. Balik-balik tempat ni. Aku dah bosan!" Dia membebel sendirian. 

Suasana malam begitu nyaman dan tenang dengan rasa dingin yang menyelinap ke segenap liang roma. Orkestra cengkerik berlagu tetapi dirasakan seperti cuba memberitahu sesuatu yang tidak diketahuinya malam itu. 

Syeqal menjeling ke arah hutan yang berada di tepi jalan dah entah mengapa rasa dingin tiba-tiba menyelinap ke segenap tubuhnya hingga terasa kesejukan dan seram yang amat sangat. 

Dia menjeling ke langit. Kelihatan bulan purnama bersinar dengan begitu terang sekali. Semuanya umpama satu formula untuk mendapatkan ketenangan malam tetapi hatinya terasa resah gelisah dalam keadaan menolak motosikal yang mati secara tiba-tiba itu. 

Bulu romanya dirasakan terapung dengan nuansa yang sukar untuk diterangkan. Suara cengkerik mendominasi suasana tetapi di telinganya terngiang-ngiang satu suara yang begitu halus yang tidak dapat dipastikan sama ada hanya halusinasinya sahaja atau benar-benar kedengaran. 

"Syeqal…"

Dia memandang ke arah hutan. Entah mengapa dia berharap untuk dapat melihat sesuatu tetapi tiada siapa di situ. Hanya gelap pekat malam bersama  pokok-pokok yang kelihatan samar-samar. 

Syeqal benci perasaan ini. Dia mahu berada jauh dari tempat itu tetapi perjalanannya dalam keadaan menolak motosikal itu dirasakan begitu perlahan sekali. 

Jantungnya mula berdebar dengan begitu kuat hingga terasa menyakitkan bersama peluh dingin yang merenik keluar. 

Hatinya seperti dijentik untuk melihat ke arah hutan. Kali ini kelihatan susuk tubuh milik seorang perempuan memandang ke arahnya. Wanita itu melambai-lambai dengan tarikan yang begitu kuat. Syeqal cuba memalingkan pandangannya tetapi dia seperti dipukau untuk memandang ke arah wanita itu. 

Sekilas pandangannya beralih, wanita itu sedang berada di depannya. Rupanya perlahan-lahan bertukar menjadi bayangan hitam bersama asap yang melingkar seperti tangan sotong yang menjalar di segenap tubuhnya. Matanya merah menyala dengan gigi menyeringai tajam. 

Bau tengik dan hanyir terapung di hidung Syeqal. Dia cuba menjerit tetapi tiada suara yang keluar. Dia cuba lari tetapi kakinya seperti terkunci ke tanah. Dia hanya mampu melihat asap berupa tangan sotong itu melingkar di tubuhnya dan melilit dengan ketat mulutnya. Dia tidak mampu menjerit dan akhirnya hilang di dalam bayangan hitam itu.


SYEQAL tersentak dengan nafas yang tercungap-cungap. Tubuhnya menggigil dengan jari-jemari yang terketar-ketar. Peluh dingin merembes di seluruh tubuhnya. Tangan dan kakinya terasa lemah. 

Dia berada di depan laptop dengan skrin yang memancar cahaya terang bersama beberapa baris tulisan yang sudah ditaip. Entah bila dia terlelap dia pun tidak tahu. 

Dengan tangan yang masih terketar-ketar Syeqal menyapu muka bersama bibirnya tidak putus-putus mengucapkan rasa syukur. 

Dia bersandar sambil menghela nafas lega. Mimpi ngeri itu dirasakan begitu jelas dan dia seperti berada di alam realiti. 

Dia mula membuat refleksi tentang bagaimana dia mula menulis. Semangat itu datang setelah membaca karya seorang penulis terkenal yang menjentik semangat untuk dia menulis certot atau cerita kontot yang pertama. 

Menulis mungkin senang tetapi untuk memuaskan hati semua pembaca bukan mudah kerana masing-masing ada cita rasa yang tersendiri. Akhirnya dia memilih untuk menulis mengikut apa yang dia inginkan dan cuba buat yang terbaik. 

Baginya sebagai penulis seseorang itu perlukan daya tahan yang tinggi. Ini kerana dia terpaksa berdepan dengan mereka yang tidak menyukai karyanya dan tanpa segan silu mengkritik sesuka hati. Itu bukan masalah bagi Syeqal kerana dia sentiasa positif untuk memperbaiki tulisannya. Masalahnya adalah pembaca yang memberi komen negatif yang tidak membina. Komen pendek tanpa cadangan untuk memperbaiki karya tulisannya adakala menyebabkan dia rasa sedih dan hampa. Namun itu adalah lumrah kehidupan. Tidak semua yang diingini akan berjaya dimiliki. 

Dia bersyukur kerana berupaya mengatasi masalah itu dan akhirnya berjaya menjadi seorang penulis walaupun ramai yang skeptik dengan kerjaya yang dia pilih. 

Peluang yang ada tidak dia sia-siakan. Dia aktif di media sosial untuk mendapat maklum balas daripada pembaca karya tulisannya.

Walaupun menulis adalah mudah, tetapi mencari idea dan membuat kajian tidak semudah itu. Segala kesulitan berjaya dia hadapi dan atasi untuk menjadi penulis. 

Baginya untuk bertahan lama sebagai penulis juga bukan mudah. Tambahan pula dalam keadaan PKP ini, ada penerbit yang tergugat kerana jualan yang tidak memberangsangkan. 

Bagi Syeqal, menghargai pembaca yang menyokongnya adalah sesuatu yang penting. Tanpa pembaca, tulisannya hanya untuk keseronokannya sendiri sahaja. Laman di tempat dia mula menulis ini adalah contoh yang paling baik. Semakin ramai pembaca bermakna semakin lumayan bayaran yang diterima. 

Syeqal tidak dapat menafikan yang dia mula rasa tertekan kerana PKP. Sukar untuk dia bergerak ke mana-mana. Menghabiskan banyak masa di rumah menyebabkan dia mengalami stres. Akibatnya dia dilanda writer's block yang semakin hari semakin teruk.

"Kalau berterusan macam ni makin lama aku boleh jadi gila. Bilalah nak habis PKP ni? Payah aku nak menulis kalau macam ni. Arifudin dan Suhaimi pulak tersangkut kat kampung masing-masing. Nasib betul…" Keluhannya dalam lirih dengan rasa kecewa yang mula mencengkam jiwanya. 

Dia sedar dengan merungut tentang masalah yang dihadapi tidak akan menyelesaikan masalah. Mahu tak mahu dia terpaksa berhadapan dengan masalah yang sedang dihadapi. Walau apapun halangan dia perlu fokus untuk menyiapkan tugasan kali ini. 

Dia terpaksa akui menulis pada waktu malam sunyi dalam gelap berseorangan di tempat keras bukanlah sesuatu yang disukainya. Namun dia tiada pilihan lain. Menulis pada waktu siang bukanlah satu pilihan yang baik kerana tiada rasa seram menyebabkan karya tulisannya terasa hambar. 

Tiba-tiba dia teringat kembali mimpi yang baru dialami. Entah mengapa dia asyik teringat tempat di pinggir hutan dalam mimpinya itu. Rasa takut dan seram berbaur menjadi tarikan gila untuk masuk ke hutan itu. 

Syeqal menggeleng kepala ketika dia cuba menghilangkan idea gila yang singgah di benaknya. Tidak mungkin dia pergi ke tempat itu semula. Apatah lagi untuk masuk ke dalam hutan yang dia tidak tahu apa mendiaminya. 

Dia tersentak keluar dari lamunan apabila telefon berdenting. Ada komen yang baru masuk untuk karya tulisannya. 


Cerita ni best. Saya suka jalan ceritanya. Terasa seram dan debar seperti dialami watak. Tak sabar tunggu sambungan cerita ini. 


Syeqal tersenyum lebar. Komen yang tidak disangka itu menjentik nalurinya. Dia mendapat suntikan semangat baru dan cuba mula menulis semula malam itu. Idea kembali mengalir sederas aliran darah dan adrenalin pada malam itu. Dia mula menaip dengan pantas. 

Tanpa disedari ada bayangan terapung sedang memerhatikannya di tingkap semasa dia begitu rancak menulis. 


Hospital Seri Purnama


JANTUNG Syifa seperti hendak luruh apabila lif terhenti dengan tiba-tiba. Dia dan Doktor Asmawi saling berpandangan dalam keadaan kaget. Lampu di siling lif berkelip dengan tidak sekata. Mereka membisu dalam keadaan yang tidak dijangka itu. 

Akhirnya Syifa memecahkan kesunyian di dalam lif. "Awak memang biasa bawa kayu besbol ke hospital?"

Soalan itu sudah bermain di benaknya semenjak dia diselamatkan tadi. 

Doktor Asmawi tersengih hingga menampakkan barisan gigi yang putih. Begitu tampan bagi Syifa bersama kumis tipis di wajah lelaki itu. 

Doktor Asmawi menjawab sambil meneliti darah yang terpalit di hujung kayu besbol itu. "Kayu besbol ni banyak nostalgianya. Semenjak sekolah menengah saya memang berminat main besbol. Masa di universiti saya mewakili pasukan. Kami pernah menang, jadi juara. Kayu ni adalah hadiah daripada coach saya semasa habis belajar dulu. Memang banyak nostalgianya."

Syifa tidak sangka dia dapat peluang untuk mendekati lelaki itu di dalam lif ketika sedang menuju ke tingkat di mana dua mangsa terperangkap oleh serangan zombi di hospital itu. Masih banyak soalan yang ingin ditanya tetapi dia hanya berdiam diri. 

"Siapa sangka penyakit yang ditemui di Zurich pada tahun 2000 ini akan datang semula dan merebak dengan cepat. ZD tu bermaksud Zurich Disease. Tapi sekarang sudah jadi Zombie Disease." Doktor Asmawi berseloroh dalam keadaan genting itu. 

Syifa hanya senyum tawar walaupun kata-kata lelaki itu menggeletek hatinya. 

Ada banyak soalan yang ingin ditanya oleh Syifa. 

'Ah, biarlah nanti baru aku tanya. Itu pun kalau ada masa… atau kalau kami masih hidup lagi.' Getus hatinya. 

Dengan tiba-tiba rasa risau menyelubungi dirinya. Keputusan itu menjadikan dia rasa resah gelisah. Soalan-soalan yang ingin ditanya itu terpendam umpama bara api yang membakar di dalam dirinya. Akhirnya dia buat keputusan untuk bertanya kepada Doktor Asmawi.

Baru sahaja dia hendak membuka mulut, lif berfungsi semula dan lampu tidak berkelap-kelip lagi seperti tadi. Syifa mendengus dalam diam. 

Lif bergerak ke tingkat yang ingin mereka tuju. Sekarang hampir, semakin memuncak debaran jantung hingga dirasakan seperti hampir putus. Syifa dapat melihat Doktor Asmawi menggenggam kemas kayu besbol di tangannya. Dengan spontan Syifa juga memperkemaskan genggamannya pada batang besi yang berada di tangannya seperti enggan dilepaskan. 

Syifa sempat memikirkan keadaan dirinya. Entah mengapa rasa menyesal tiba-tiba menjalar dengan perlahan ke segenap pelusuk hatinya. 

'Kenapalah aku bodoh sangat nak ikut Doktor Asmawi. Kerana terlalu sangat ingin tahu tentang diri dia, tengok apa yang terjadi pada aku sekarang ni. Kenapa mudah sangat terpengaruh dengan rupa dia? Padahal apa yang aku hadapi sekarang ni lagi besar dan lagi bahaya. Bodohnya aku!' Rungutnya dalam diam. 

'Betul juga kata dia, aku ni kan perempuan. Aku terlalu ikutkan perasaan tadi. Mudah tercabar kononnya. Ah, sudah terlambat untuk aku berpatah balik.' Fikirnya lagi. 

Dia mula berfikir bagaimana untuk berkonfrontasi dengan makhluk itu. Setakat ini dia hanya melihat bagaimana Doktor Asmawi membelasah makhluk itu sedangkan dia belum pernah berhadapan secara peribadi. Apatah lagi untuk menggunakan batang besi yang panjangnya hampir tiga kaki di tangannya. 

Akhirnya lif terbuka dan mereka tiba di destinasi yang dituju. Doktor Asmadi memandang Syifa. Seperti memahami, Syifa mengangguk. Mereka berjalan perlahan-lahan di koridor yang ketika itu kelihatan lengang. Tiada tanda-tanda makhluk-makhluk berkeliaran di situ. 

Suasana sunyi sepi itu menimbulkan rasa seram sejuk hingga ke tulang sum sum Syifa. Bulu roma yang merinding dengan degupan jantung yang tidak dapat dikawal begitu pantas sehingga terasa di kulit dadanya.

Dia meneguk liur dalam antisipasi terhadap perkara yang tidak diketahui apa. Bila-bila masa sahaja makhluk-makhluk itu boleh muncul dan menerkam ke arah mereka. Penantian itu menyebabkan sendi-sendi di tubuh Syifa terasa lemah. 

Dalam kesunyian itu kedengaran sayup-sayup suara jeritan seorang wanita. Mereka mula mencari dari mana datangnya suara itu. 

Doktor Asmawi berjalan di depan manakala Syifa mengekorinya dari belakang. Mereka membuka satu demi satu pintu di hospital tetapi tidak dapat mencari punca suara itu. Akhirnya suara itu semakin lantang kedengaran. Ia datang dari tandas wanita. 

Doktor Asmawi memberi isyarat mata kepada Syifa seolah-olah menyuruh dia masuk terlebih dahulu. Syifa menjegilkan mata. 

'Dalam keadaan macam ni pun masih nak beradab lagi? Masuk ajelah. Eii dia ni!' Gerutu Syifa dalam diam. Dia sempat meneguk liur sambil menggenggam erat batang besi dalam posisi sedia untuk menghayun. 

Syifa sempat mengelamun tentang makhluk yang sedang mereka hadapi. 'Apa agaknya yang mereka hendak daripada manusia? Adakah macam dalam filem zombi yang mahu meratah otak manusia? Ataupun memamah daging dan menghirup darah manusia? Atau pun… ah, tak sanggup aku nak fikir.'

Suara itu semakin jelas kedengaran bersama suara mengerang yang dalam dan menakutkan. 

Sedang mereka asyik menghadap pintu tandas wanita, mereka tidak sedar seekor makhluk berada di belakang mereka. Makhluk itu menerpa ke arah Doktor Asmawi menyebabkan Syifa terhantar ke belakang dalam keadaan ketakutan. Makhluk itu memaut erat leher Doktor Asmawi sehingga dia tidak mampu bergerak. Apatah lagi untuk memukul atau membelasah makhluk itu. Syifa hanya mampu memandang dengan tubuh yang terasa lemah dan menggeletar. Hampir-hampir besi itu terlepas daripada tangannya. 

"Tunggu apa lagi! Cepat pukul dia!" Jerit Doktor Asmawi, jelas menggambarkan rasa cemas. 

Syifa tergamam. Tubuhnya pegun dengan bibir terketar-ketar. Dia dapat lihat makhluk itu seperti ingin menggigit leher Doktor Asmawi tetapi lelaki itu berjaya menolak kepala makhluk itu dan menahannya. 

Syifa bergelut dengan ketakutan yang menguasai dirinya tetapi dia masih belum sedia untuk mengalah. Dia mengumpulkan semangat yang tinggal sisa dan menggenggam erat batang besi di tangannya. Dengan satu pukulan dia melibas kepala makhluk itu hingga berlaga dengan kepala Doktor Asmawi

"Adoi!" jerit lelaki itu. 

Pukulan itu menyebabkan makhluk itu tidak menyerang Doktor Asmawi buat seketika. Peluang itu digunakan olehnya untuk menarik kepala makhluk itu dan menghempas tubuhnya ke lantai, persis lagak seorang ahli gusti. Kemudian dia memukul kepala makhluk itu hingga ia tidak bergerak lagi. 

Doktor Asmawi tercungap-cungap. Dia dapat rasakan nyawanya hampir melayang buat seketika. Syifa hanya melihat dengan rasa bersalah. 

Akhirnya Doktor Asmawi senyum dengan nafas yang masih tercungap-cungap. 

"Boleh tahan juga berani awak ni." Pujinya. 

Namun Syifa tahu lelaki itu hanya cuba mengembalikan semangatnya yang terasa hilang buat seketika selepas berhadapan dengan situasi genting itu. 

Suara menjerit itu kedengaran lagi dan mereka bergegas masuk ke dalam tandas wanita. 


Bersambung

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buat saudara-saudaraku di Gaza, Palestin.

Apa sumbangan kita untuk menunjukkan rasa prihatin kita?