PERINGATAN BERSAMA

Segala hasil karya di sini adalah hak milik penulis. Tiada bahagian yang boleh diciplak (digunakan semula dalam bentuk asal atau telah diubahsuai). Bayangkan kalau itu berlaku pada diri anda. Berkaryalah dengan cara berhemah, bermoral dan kreatif. Jangan ambil jalan mudah hingga menjerat diri sendiri di kemudian hari. Semoga bermanfaat.

~ Salleh Kausari

HASIL TULISAN SALLEH KAUSARI:


A. NOVEL SOLO

1. NOVEL INTERAKTIF THRILLER, MISTERI & SERAM, MISTERI MIMPI YANA (Terfaktab)

Novel interakti ini berjaya meraih hadiah utama dalam pertandingan Writers Unleashed - Pencarian Manuskrip Terbaik 2014 anjuran MyCreative.

Sampel bahagian pertama:Nota Penulis: Baca ikut susunan dalam Route Map di atas.

[Komen Pembaca] [Sinopsis] [Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6]


2. NOVEL THRILLER, MISTERI & SERAM, SUMPAHAN LING CHI (Buku Prima)


3. NOVEL THRILLER, MISTERI & SERAM, OPHELIA (Buku Prima)
B. KOLABORASI PENULIS GBK (BUKU PRIMA & ALAF 21)1. ANTOLOGI CERPEN JIWA KACAU - GAUN BERDARAH (Karangkraf)

Himpunan 27 Cerpen Seram-Misteri-Thriller

ENTRI JURNAL SHAHNAZ: AKU BENCI PAPA (klik di sini untuk baca sedutan)


2. PROJEK SERAM PULAU – FLOR DE LA MAR (Buku Prima)


3. PROJEK SERAM TOYS – SAYANG SYAQILA (Buku Prima)


4. ANTOLOGI CERPEN KISAH SERAM MALAM JUMAAT VOL 4 - TEKSI (Karangkraf)


5. PROJEK THRILLER VAPE – ALFIAN DAN DUNIA MISTERIUS (Buku Prima)


6. PROJEK THRILLER UBAT – POTRET SYAPUTRA (Buku Prima)


7. PROJEK CINTA PILOT – TAKDIR CINTA IKHWAN (Alaf 21)
C. KOLABORASI UMUM1. ANTOLOGI CERPEN LEBIH INDAH (Rizque Publishing)


2. ANTOLOGI CERPEN 1 WANITA 10 LELAKI (SOP)

Kesinambungan cerpen Lafaz Cinta Yang Aku Cari dari antologi Lebih Indah dalam cerpen Kenangan Cinta Ekspres Rakyat.


3. ANTOLOGI CERPEN SUAMIKU (Terfaktab)

Antologi cerpen humor dan parodi novel berjudul Suamiku termasuk Suamiku, Lakinya, Hubby dan .... (klik di sini untuk baca sedutan)


4. ANTOLOGI CERPEN SARKAS (Bebas Press)

Menampilkan lebih 20 cerpen sarkastik humor termasuk Facebook, Sebiji Epal dan Sebuah Novel (klik di sini untuk baca sedutan)


5. ANTOLOGI PUISI RUMAH INI MILIK SIAPA? (Tebuone Press)

Memaparkan tiga puisi oleh Salleh Kausari - Rumah Kau Aku Kita (Rintihan Gelandangan Bumi Merdeka), Pesan Ayah dan Zaman Dulu, Zaman Sekarang.
D. TERBIT SENDIRI1. ANTOLOGI PUISI SOLO KEMBARA MENCARI PELANGI (Kausar Kreatif)

Sebahagian puisi dalam bentuk asal disiarkan laman Facebook Koleksi Puisi Pena VR


2. ANTOLOGI CERPEN SOLO KEMBARA MENCARI CINTA (Kausar Kreatif)

Sedutan beberapa cerpen (klik judul cerpen):


3. ANTOLOGI CERPEN SOLO KEMBARA MENCARI SINAR (Kausar Kreatif)


4. ANTOLOGI CERPEN SOLO KEMBARA MENCARI ENTITI (Kausar Kreatif)
D. E-NOVEL & NOVELET1. NOVEL CINTA, KELUARGA DAN DRAMA KEHIDUPAN, KASIHKU SESUCI EMBUN, SETEGUH GLADIOLI

Bab-bab preview telah disiarkan di Ilham Karangkraf.

[Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25]


2. NOVEL TRILOGI ROMANTIK THRILLER ROTI BUTTERSCOTCH, SHERBET STRAWBERI

Bahagian kedua dan ketiga novel trilogi ini masih dalam perancangan.

[Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27]


3. NOVEL KOMEDI ROMANTIK, MISI MONA MENCARI MISTER RIGHT

Sebuah kisah yang menyentuh isu jodoh, pilihan dan usia...

[PROLOG] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15][16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33]


4. KISAH FANTASI, FANTASIA IZARA

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]


5. NOVEL SAIFAI THRILLER APABILA BUMI BERSUARA.

Novel bertema alam sekitar ini masih dalam proses pembaikan


6. KISAH AKSI SAIFAI, MUTASI GEN-X

Bab-bab pertama kisah ini telah disiarkan di Portal Ilham .

[Pengenalan] [Prolog] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]


7. KISAH SERAM MISTERI, MISTIQ

Bab-bab pertama kisah ini telah disiarkan di blog ini.


7. KISAH EPIK FANTASI SERAM, HUTAN SEMAMBU KUNING

Bab-bab pertama kisah ini telah disiarkan di Portal Ilham.
E. LAMAN FACEBOOK


1. GRUP PEMBACA LAMAN INSPIRASI PENA VR

Komuniti pembaca karya Salleh Kausari

[Klik untuk berkunjung]
2. Lain-lain:

Apa-apa perubahan atau tambahan akan saya maklumkan di sini.

Selamat membaca ^_^
Cheerio!

~ Salleh Kausari

8 Disember 2019


Ahad, 11 Disember 2022

Ghost Writer Bab 1


BAB 1


Bilik Penyimpanan Mayat

Hospital Seri Purnama

11.45 malam


Udara malam terasa membeku di dalam bilik dengan mayat-mayat berderetan dan berselimut di atas troli. Gabungan angin sejuk pendingin hawa yang terasa hingga ke tulang sumsum dan rasa seram memberikan aura yang luar biasa.

Syifa melirik mayat-mayat di atas troli yang hanya kelihatan bentuknya di bawah plastik putih sambil ayat suci tidak lekang dari mulutnya. Ini shif pertamanya semenjak berpindah ke hospital ini semenjak kes pertama ZD2000 di Malaysia. Dalam sejarah hidupnya, inilah pertama kali dia berhadapan dengan bilangan mayat sebanyak itu di dalam satu bilik simpanan. Kes jangkitan yang membawa maut meningkat secara mendadak hingga kapasiti ruang hospital yang digunakan berada di luar jangkaan. 

Ini bukan kali pertama dia bertugas dengan mayat pada waktu malam. Sebelum ini dia pernah bertugas selama lima tahun di sebuah hospital lain sebelum berpindah ke sini. Prestasi kerja yang cemerlang menyebabkan dia dinaikkan pangkat. Walaupun dia sudah bersedia dengan apa juga cabaran di tempat baharu, dia tidak sangka akan berhadapan dengan jumlah mayat sebanyak ini pada masa yang sama. Tambahan pula kekurangan pekerja yang dihantar untuk operasi menangani virus ZD2000 di tempat lain menyebabkan dia terpaksa menguruskan mayat-mayat itu hingga waktu malam di situ.

Nafasnya kedengaran di dalam topeng muka yang dipakai bersama peralatan perlindungan diri yang lain. Nafas yang tidak sekata menyebabkan emosinya mudah terganggu. Degup jantungnya lebih pantas daripada denyutan normal. Mungkin kerana kekurangan bekalan oksigen atau mungkin kerana berhadapan dengan situasi yang tidak disangka itu.

Bekerja di tempat seperti itu perlukan perlindungan tambahan untuk kekuatan fizikal dan mental akibat gangguan entiti paranormal. Dia ada mengamalkan ayat suci al-Quran sebagai pendinding daripada gangguan makhluk halus. Dia berkemungkinan berhadapan dengan gangguan jin atau makhluk yang tidak kelihatan pada mata kasar. Mereka memang sukakan tempat seperti itu dan peluang untuk menyesatkan keturunan Adam di muka bumi ini.

Dia sedar dia bukan berhadapan dengan makhluk halus ketika ini. Semenjak virus ZD2000 bermutasi beberapa bulan yang lalu, dunia berhadapan ancaman virus yang dapat menguasai jasad mangsa yang terkorban hingga mampu menguasai pergerakannya. Dalam erti kata lain, mayat itu telah mula menjadi zombi. 

Perasaannya bercampur baur ketika itu. Mengendalikan tugas yang berat seorang diri itu terasa mencabar. Mahu rasanya dia meninggalkan semuanya, tetapi tiada sesiapa yang ada untuk menggantikan tugasnya atau menemaninya. Mahu atau tidak dia terpaksa meneruskan tugas walaupun timbul rasa serba salah. Adakala dia terkeliru dengan situasi yang sedang dihadapi. Bagaimana jasad yang sudah tidak bernyawa boleh bergerak? Memang boleh diterima akal sekiranya dalam cerita filem. Tapi ini dalam realiti, segalanya terasa tidak masuk akal.

‘Bagaimana kalau berlaku depan mata aku? Mahu terkencing aku lari agaknya.’ Dia berfikir dengan rasa geli hati bercampur seriau.

Pada kebiasaannya tugas ini dapat diselesaikan lebih awal. Namun bilangan mayat yang bertali arus dan kekurangan kakitangan itu menyebabkan dia terpaksa bekerja hingga lewat malam.

‘Banyak lagi rekod yang aku kena update ni. Alamak, dah nak masuk tengah malam ni. Kalau tak sempat, mahu terlajak sampai tiga pagi ni.’ Hatinya berdetik sambil menjeling jam di dinding. Dia meneguk liur di luar kawalan.

Desas-desus mengatakan mayat yang dijangkiti virus ZD2000 boleh bermutasi menjadi zombi bermain di fikiran Syifa. Setakat ini belum ada kes yang menjadi tumpuan media massa. Atau mungkin telah ada tetapi dirahsiakan kerana tidak mahu serangan panik di seluruh dunia sekiranya berita itu menjadi viral.

‘Macam mana kalau malam ni aku terpaksa mengalami keadaan macam tu? Tak ke haru aku sorang aje. Aduh.’ Dia mengeluh dalam hati sambil tangannya ligat mengisi borang tentang mayat-mayat yang ada di situ.

‘Kalaulah ada cara supaya aku dapat yakinkan pihak atasan supaya aku dapat balik awal. Tapi nanti dia ingat aku saja buat alasan. Lagipun aku masih baru kat tempat ni.’ Fikirnya lagi.

Dia sedar dia tiada pilihan lain ketika ini melainkan untuk meneruskan kerja tanpa memikirkan apa-apa kemungkinan buruk yang akan berlaku.

‘Aku kena fokus walaupun keadaan seperti tak menyebelahi aku. Banyak mayat lagi yang belum direkod. Jam dah nak menunjukkan pukul 12 tengah malam. Aku mungkin terpaksa bekerja sampai tiga pagi seorang diri dalam bilik penuh dengan mayat dan virus yang mungkin menyebabkan…’

“Sudah! Fokus! Fokus!” bisik Syifa, cuba menyedapkan hati walaupun perasaannya libang-libu ketika itu.

Perasaan yang kelam kabut itu menyebabkan beberapa maklumat yang diambil salah dan bercampur-aduk.

‘Masa macam nilah nak ada masalah. Makin nak cepat, makin tergendala kerja aku.’ Rungutnya dalam diam.

Ketika itu matanya ternampak lengan salah satu mayat terjulur keluar dari dalam plastik penutup. Darahnya berderau buat seketika. Jantungnya berdegup kencang dengan nafas yang dirasakan tersekat-sekat. Berita tentang kemungkinan mayat boleh bertukar menjadi zombi terlintas di fikiran.

‘Ah! Mungkin tergelincir tadi sebab kedudukan ada dekat tepi troli. Tunggu masa je nak terkeluar.’ Bisiknya dalam hati.

Tiba-tiba kedengaran suara mengeluh kecil. Tiada sesiapa yang masih hidup di dalam bilik itu kecuali dia saja. Bulu roma Syifa mula meremang. Perasaan ini lebih teruk daripada yang dia alami sebelum ini. Mahu rasanya dia beredar dari situ, tetapi semangatnya masih kuat walaupun sudah tiba di penghujungnya.

‘Bila dah takut tu, mulalah telinga pun main peranan. Dengar bunyi yang bukan-bukan. Sabar ajelah.’ Dia cuba menguatkan semangat.

Lampu tiba-tiba berkelip-kelip. Keadaan seperti sedang berlaku litar pintas. Mungkin sebentar lagi bekalan letrik akan terputus dengan tiba-tiba.

‘Malam ni memang malam aku agaknya.’ Keluh Syifa dengan nasib yang sedang dialami.

Dia menunggu dengan rasa cuak. Lampu berkelip-kelip berterusan selama lima minit. Deru nafasnya semakin pantas. Aliran darahnya mencanak dengan degup jantung yang terasa amat menyakitkan. Hingga tangannya menggigil di luar kawalan.

Bekalan tenaga letrik kembali seperti biasa diikuti hela nafas lega Syifa.

‘Kalau tak ada letrik tadi tak tahu apa aku nak buat. Perkara pertama aku akan buat adalah tinggalkan bilik malang ni.’ Dia mampu tersenyum tipis.

Namun senyuman itu lenyap apabila dilihat satu troli telahpun kosong. Selimut plastik itu telah jatuh ke lantai. Dia melihat sekeliling dengan rasa cemas. Apatah lagi dengan pakaian perlindungan yang menghadkan pandangan di sekeliling. Jantung yang baru hendak berdegup normal itu mula terasa menyakitkan semula. Nafas dirasakan sesak di dalam pakaian PPE ini. Mahu rasanya ditanggalkan supaya dapat bernafas dengan normal. Sekilas pandangannya beralih kerana lampu yang berkelip-kelip tadi, dia sudah terlepas pandang. Kini dia tidak tahu apa terjadi pada mayat itu.

Berita tentang mutasi mayat menjadi zombi itu mula terlintas di fikiran menyebabkan jantung terasa kecut buat seketika.

Syifa nekad. Walau apapun terjadi, dia tidak ingin berada di bilik mayat ini lagi. Lebih baik dia beredar daripada sesuatu yang tidak diingini berlaku. Apatah lagi kalau melibatkan nyawanya. Kini dia terasa ada alasan yang kukuh untuk meninggalkan tugas dan bilik itu.

Dia melihat koridor yang terasa sayup di kiri dan kanan sebelum sampai ke tangga atau lif.

Ketika itu dia terfikir tentang pelbagai filem zombi yang pernah dia tonton, atau baca di media sosial atau melihat sedutan di You Tube. Ada yang mengesot dengan perlahan seperti sudah kehabisan tenaga. Ada yang berjalan dengan tangan didepakan ke depan. Ada juga yang boleh berlari laju persis pemburu yang mencari mangsanya. Air liur diteguk dengan spontan dengan rasa resah yang tidak mampu digambarkan.

Dia berjalan pantas menuju ke koridor di sebelah kanan. Ketika sudah hampir separuh perjalanan, dia menoleh ke belakang. Matanya terbuntang melihat beberapa susuk tubuh yang tidak bersalut walau seutas benang berjalan keluar dari bilik mayat. Mereka melihat ke kiri dan ke kanan dengan malas. Apabila terpandang Syifa, mereka meluru dengan laju ke arahnya.

Syifa terasa lututnya lemah hingga dia hampir terjelepuk ke lantai. Namun nyawanya dalam bahaya dan dia harus lari dari situ. Bunyi plastik bergeser jelas kedengaran ketika dia berlari di dalam pakaian PPE ini.Kawasan Perindustrian Mengkabau

12.03 pagi


Syeqal berhenti menaip sambil memicit dahinya yang terasa berdenyut. Memerah idea untuk beberapa baris ayat dalam Microsoft Word terasa amat menyakitkan. Kisah berjudul Puaka ZD2000 dengan watak heroine bernama Syifa itu menjadi taruhannya untuk siaran kali ini.

Syeqal baru mula menulis beberapa bulan yang lalu. Dia bermula sebagai blogger sebelum mula berjinak dengan dunia penulisan kreatif. Dia mula memuat naik beberapa bab pertama hasil tulisannya dan mengharapkan maklum balas yang positif. Ternyata ada yang meminati tulisannya dan memberikan komen yang baik.

Dia bermula dengan menulis cerpen cinta sebelum ada pembaca yang mencadangkan supaya dia cuba menulis kisah seram. Ketika dia membaca komen itu dia tertawa sendirian.

“Orang macam aku nak tulis cerita seram? Baru tengok cerita filem seram dah terbawa-bawa dalam mimpi. Aku ni jenis cepat menghayati cerita. Nak lupakan pun lambat. Macam tu nak tulis cerita seram?” Dia tersengih sendirian.

Akhirnya dia mencabar diri untuk mencuba. Setelah beberapa bab, sambutannya agak hambar. Sehinggalah ada penulis berpengalaman cerita seram yang memberitahu kesan berbeza menulis pada waktu malam berbanding siang.

“Jangan-jangan aku kena cuba menulis waktu malam. Baru ada feel!”

Sememangnya aura menulis pada waktu malam agak berbeza. Tambahan pula biliknya yang agak suram dengan hanya cahaya dari laptop. Ia memberikan nuansa yang berbeza. Ada juga pembaca yang bercerita tentang membaca pada waktu malam ada kick yang berbeza walaupun ada kesan sampingan seperti gangguan bunyi dan penglihatan. Tidak kurang juga yang terbawa-bawa hingga demam.

Setelah mencuba, sambutan terhadap tulisannya agak berbeza. Seperti salah satu komen seorang pembaca kisah garapannya.


Seram wehh! Aku nak kencing malam pun takut pergi sorang. Berhantu jugak cerita ni!


Semenjak itu Syeqal mula menulis pada waktu malam. Ketika dia terasa lebih seram, hasil tulisannya juga menjadi lebih hebat.

Pada satu hari dia mendapat tawaran untuk menulis untuk sebuah laman menulis menerusi aplikasi android. Syarikat dari Singapura itu menawarkan bayaran mengikut jumlah bacaan sesuatu cerita. Lebih kurang seperti iklan yang menggunakan pay per click atau bayar setiap klik. Cuma kali ini ia bergantung kepada jumlah bacaan keseluruhan bab-bab sesebuah cerita.

Syeqal dapat ilham menulis kisah ini setelah menonton Train To Busan dan dia menggarap mengikut arah tujunya sendiri.

Beberapa bab pertama agak mudah kerana babak seramnya tidak berapa ketara. Namun apabila tiba di bahagian yang menakutkan, dia terpaksa akui cabarannya agak hebat.

Bukan mudah untuk menggarap cerita dalam keadaan begitu. Semangat boleh terbang buat seketika kerana terlalu menghayati cerita dengan suasana yang begitu mencabar pada waktu malam. Ekor matanya terasa seperti menangkap sesuatu dalam suram cahaya bilik. Bulu roma di tengkuk dan lengan terasa meremang buat seketika. 

Matlamatnya adalah menyiapkan bab itu pada malam itu juga walau apapun terjadi. Keseraman cerita yang ditulis hanya akan terasa dalam situasi sebegini. Jika tidak, dia terpaksa bersedia dengan reaksi pembaca yang suam kuku.

Peluh dingin mula merenik di dahinya. Apa yang dialami Syifa seperti dirasakan sendiri. Perasaan seram dan takut berbaur dalam keadaan terdesak seperti itu.

Fikirannya mula merasakan apa yang boleh dikatakan halusinasi dan delusi. Dia terasa seperti sedang diperhatikan. Telinga seperti mendengar suara memanggil namanya. Kemudian kedengaran anjing menyalak hingga menyebabkan dia tersentak.

Dia lantar bersandar sambil memegang kepala seolah-olah cuba untuk menghilangkan perasaan yang hadir secara tiba-tiba itu. 

"Payahlah macam ni. Bila nak siap kerja aku kalau asyik terganggu macam ni. Cerita taklah berapa seram sangat. Aku je yang lebih-lebih." Dia cuba menguatkan semangat.

Apabila semangat mula pudar, dia mengingatkan tentang bilangan like semenjak dia mula menulis pada waktu malam berbanding dengan pada waktu lain. Dia juga terlalu memikirkan apa yang dikehendaki oleh pembaca hingga ke perkara kecil sekalipun.

‘Mereka adalah nyawa aku. Siapa aku tanpa mereka?’ Bisik hati kecilnya.

Hakikatnya obsesi dengan like dan overthinking itu memakannya dalam diam.

Dia memejamkan mata. Perasaan itu masih belum hilang lagi. Dia terasa ada mata yang memerhatikan dirinya sedang duduk menghadap laptop. 

Sedang dia memikirkan sambungan kisah yang ditulis, dia terasa ada sesuatu melintas di dalam biliknya. Dia cuba meyakinkan itu hanya eye floater yang sering kelihatan di mata walaupun kemungkinan itu berlaku agak mustahil.

Bayangan kisah yang akan disambung di mindanya menyebabkan bulu roma meremang teruk. Ketika itu salakan anjing telah bertukar menjadi lolongan mendayu seperti sedang merintih.

Dia bersandar sambil memejamkan matanya. Agak lama juga dia bermeditasi seperti itu.

Apabila matanya dibuka, kelihatan susuk lembaga berdiri di depannya. Matanya merah berapi dengan tubuh hitam legam bersama asap hitam terapung yang kelihatan seperti tangan sotong melambai-lambai. Giginya tajam menyeringai bersama lendir yang meleleh di sisi bibirnya. Bau tengik bercampur hanyir seperti darah membusuk terapung di ruang biliknya.

Syeqal hanya mampu memandang lembaga itu dengan mata terbeliak dan mulut ternganga. Tubuhnya kaku tidak bergerak dan tidak mampu dia kawal lagi.


Bersambung
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Buat saudara-saudaraku di Gaza, Palestin.

Apa sumbangan kita untuk menunjukkan rasa prihatin kita?